Home Trending “Mana La Laki Tak Terliur” – Wanita Disalahkan Lepas Muat Naik Status...

“Mana La Laki Tak Terliur” – Wanita Disalahkan Lepas Muat Naik Status Rimas Dihujani Mesej Lucah

620 views
0
SHARE

Baru minggu lepas Menteri Belia dan Sukan kita, Khairy Jamaluddin ada bercakap tentang gejala gangguan seksual yang semakin meningkat di Malaysia. Dalam mesej yang disampaikan, KJ mempertahankan wanita dan menyatakan bahawa pakaian yang dipakai tidak wajar dijadikan sebab untuk mereka diganggu secara seksual.

Pun begitu, gejala gangguan seksual ini tidak menampakkan tanda-tanda akan berkurang kerana masih ramai mangsa yang berkongsi cerita mereka menerima gangguan sebegitu. Terbaru, seorang wanita berkongsi di laman sosial tentang gangguan seksual yang diterima oleh dirinya baru-baru ini.

Wanita yang dikenali sebagai Safiya Ezzati itu memuat naik status di laman Twitter miliknya menunjukkan mesej tidak senonoh berbauh lucah yang diterima di laman sosial.

Dalam entrinya, Safiya meluahkan rasa kecewa terhadap sikap segelintir individu dan rimas kerana sering dihujani dengan mesej-mesej berbaur lucah sebegitu.

Setelah memuat naik salah satu daripada mesej tidak senonoh diterima sebagai bukti gangguan seksual yang terpaksa dihadapi, tiba-tiba entri Saya dikecam pula oleh orang ramai. Rata-rata meninggalkan komen menyalahkan Safiya yang tidak menjaga pemakaian sendiri dengan memakai pakaian yang ketat.

Tidak memberikan fokus kepada mesej berbaur lucah yang diterima wanita terbabit, Safiya disalahkan pula dek pakaian agak sendat yang menonjolkan ‘asetnya’ itu. Mereka mendakwa bahawa pemakaian wanita berkenaan mengundang hawa nafsu lelaki yang melihat dirinya.

Tidak kurang juga ada yang melabel Safiya sebagai wanita akhir zaman kerana memakai pakaian tetapi umpama berbogel. Terdapat juga individu yang mempersoal Safiya sekiranya dia pernah terdengar sebarang kisah gangguan seksual berlaku kepada wanita yang berpakaian labuh dan menutup aurat dengan sempurna.

Tidak berpuas hati dengan kecaman yang diterima, Safiya membalas komen-komen tersebut mengatakan bahawa gangguan seksual yang berlaku diketepikan hanya kerana aurat diutamakan. Apa pendapat korang?

Sumber : Safiya Ezzati

Comments

comments