Home Kesihatan Tempoh Dadah Dalam Badan Manusia

Tempoh Dadah Dalam Badan Manusia

455 views
0
SHARE

Penyalahgunaan dadah bukan sahaja menjadi trend, malah dijadikan sebagai alat membantu meningkatkan prestasi.

Sama ada bagi seorang atlet mahupun sebagai alat yang mampu memberikan idea yang bernas bagi artis-artis, ia merupakan satu kesalahan besar.

Namun, terima kasih kepada ciri-ciri dadah itu sendiri yang kekal dalam sistem badan untuk beberapa tempoh tertentu, penyalahgunaan dadah dapat dikesan.

Mereka yang menyalahgunakan dadah tahu akan kesan dan akibatnya, dan akan melakukan apa sahaja untuk menutup tindakan ini. Namun, teknologi yang semakin maju dalam bidang biokimia membuatkan ujian dadah tidak boleh diperbodohkan lagi.

Bahan kimia yang disuntik, dihisap atau disedut oleh pengguna tidak akan keluar dari sistem badan walaupun rasa dan kesannya sudah tidak dirasai lagi. Sisa-sisa bahan kimia tersebut masih boleh dikesan melalui darah, air kencing dan juga rambut, dalam masa beberapa jam, hari mahupun bulan.

Dadah hanya boleh keluar daripada badan melalui najis, termasuklah peluh, berak dan kencing. Namun bahan kimia ini harus dimetabolismakan ke dalam bentuk molekul larut air sebelum dikeluarkan.

Proses ini berlaku di organ hati, yang mana menjadi penyebab kepada kerosakan hati bagi kebanyakan penyalah guna dadah. Molekul larut dalam sistem individu tersebut terlarut dalam air di dalam darah, sebelum ditapis keluar oleh buah pinggang dan dibuang melalui air kencing.

Kesan dadah yang boleh dikesan di dalam badan seseorang itu adalah berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor genetik dan luaran. Antaranya adalah kadar metabolisma dan toleransi pengguna, jenis ujian yang dijalankan, dos yang diambil, kekuatan dadah yang diambil dan juga keadaan kesihatan pengguna.

Faktor-faktor ini paling mempengaruhi kerana ia mampu mengubah keputusan secara keseluruhan. Sebagai contoh, pengguna yang mempunyai kadar metabolisma yang tinggi akan menukarkan dadah kepada molekul larut air dan membuangnya keluar lebih cepat daripada individu rendah metabolisma.

Selain daripada peluh, air kencing dan darah, dadah juga boleh dikesan melalui rambut. Kehadiran dadah boleh dibuktikan melalui panjang rambut. Pertumbuhan rambut adalah pada kadar 1 sentimeter sebulan. Jadi, bergantung kepada variasi kadar ini, adalah mungkin untuk menentukan pengambilan dadah bagi beberapa bulan sebelumnya.

Walaupun tembakau dan alkohol secara tradisinya tidak dikategorikan sebagai dadah, namun kami masukkan juga di sini berapa lama bahan-bahan ini kekal dalam badan dan mempengaruhi tingkahlaku kita.

Dan bagi bahan yang paling kontroversi sama ada ia dikategorikan kepada dadah atau tidak, iaitu ganja, juga disenaraikan di sini.

Pengambilan alkohol dan rokok sangat mudah untuk dikesan dengan hanya bau mulut. Pengesanan dadah yang kuat amatlah sukar, daripada saiz anak mata kepada peluh yang sejuk.

Ujian darah, air kencing dan rambut kekal sebagai ujian yang paling ketat dan teliti.

Tempoh kekal dalam darah (jam)

Tempoh kekal dalam air kencing (hari)

Tempoh kekal pada rambut (hari)

Comments

comments

SHARE